Menu   Email

Hoe train ik een konijn

BRENGT MENS EN DIER DICHTER BIJ ELKAAR

<-----------Klik op het symbool om het navigatiemenu Happy Hoppers NL Team te openen.-----------
1 / 8
..
2 / 8
..
3 / 8
..
4 / 8
..
5 / 8
..
6 / 8
..
7 / 8
..
8 / 8
..

Hierboven zie je foto`s van onze Top-Hoppers.



Positief Trainen Zonder Dwang Het dier zo te motiveren dat het niet alleen een goed trainingsresultaat laat zien,maar dat het dier het leuk vind en het zelfs wil !!!



Nee ,het is absoluut niet zielig,maar verbetert juist de kwaliteit van het leven van het konijn. Een konijn is vele malen slimmer als de meeste mensen denken. Ze hebben als wild konijn moeten leren te overleven in soms mogelijke leefgebieden. Niet alleen zijn makkelijke voortplanting maar ook de intelligentie van het konijn heeft ervoor gezorgd dat er op veel plaatsen van de wereld nog konijnen in het wild leven. De meeste mensen zijn vertedert door de tamme soortgenoot en in loop de jaren zijn er heel veel rassen ontstaan. Het tamme konijn is een geliefde huisgenoot geworden. Echter blijft het slimme diertje een dier van de beweging. De populariteit en het zien van een schattig Babynijntje brengt heel veel ellende met zich mee. Omdat veel mensen zich niet realiseren dat konijnen eigenlijk het liefst in groepen in een grote tuin zouden willen leven. Ze zijn sociaal en rennen, springen en spelen graag zijn uiterst nieuwsgierig en meesters in het ontsnappen. En wat doen wij mensen stoppen ze in kleine hokjes makkelijk voor de kinderen en voeren ze moddervet. De kinderen verliezen gauw het interesse in het konijntje vaak ook omdat het territoriumtaal gedrag heeft en bijt en trommelt met de voorpootjes bij het eruit halen. Tja, en dat is veel meer dan zielig een levenlang verpieteren in het hok of gewoon voor de vakantie eventjes dumpen! Daarom is het een uitdaging om te laten zien hoe slim een konijn is en hoe makkelijk te trainen. Vooral omdat het de eerste oplossing voor konijnen is, die zielig in hun kooi zitten te verpieteren. Kinderen leren zo ook om verantwoord met het dier om te gaan en kunnen het contact naar het dier verdiepen. Het konijn krijgt zo een leuker leventje dat is het belangrijkste.





Vooral met heel veel liefde en in het begin met heeeel .....veel geduld. Er zijn heel wat trainingsmethodes en om de zoveel jaar komt er weer een nieuwe term op de markt en dan lijkt het dat iemand het wiel nieuw heeft uitgevonden. Mensen die echt iets met dieren bereiken hebben zich in het dier verdiept. Iedere dier is anders heeft een eigen persoonlijkheid en kan het dus zijn ,wat bij het ene goed werkt het bij de andere voor dezelfde oefening naar een andere oplossing gezocht moet worden. Echter onder dwang en straf werkt geen enkele dier jarenlang. Dieren zijn ontzettend tolerant en accepteren soms de meest gruwelijke taferelen van de mens en doen er toch alles aan om het de mens naar de zin te maken. Vreselijk dus.!!!Ik wil graag een dier dat het super leuk vind om dingen voor mij te doen en graag wil leren. En het werkt dus echt!!! Ik heb echter het wiel ook niet uitgevonden en gebruik niet "De ene Methode" maar gewoon het beste van al de trainingsmethodes die mij bekent zijn. Veder gebruik ik mijn intuïtie en communicatiemethodes met dieren. Een makkelijke manier van positief trainen is de clicker methode en deze is dus door de cursist makkelijk te leren en geeft super resultaten. Het is plezier voor mens en dier. Dus cursisten die hier beginnen met hun dier leer ik eerst deze methode van positief trainen aan. Een aantal voordelen van de clicker, boven de meeste andere (geconditioneerde) positieve bekrachtigers:
-optimale communicatie tussen mens en dier
-een methode om je dier snel iets te leren
-vrij van dwang of straf, wekt geen angst of agressie op
-een methode zonder krachtsinspanning, dus:
-geschikt voor gehandicapte mensen
-geschikt voor kinderen
-leuk voor de baas
-leuk voor het dier
-Clicker training is leuk
-neutraal (zonder emotie) en consequent van geluid, volstrekt gelijkmatig en veranderd niet in welke omstandigheden dan ook.
-Snel en goed te timen, exact gelijktijdig met het gewenste gedrag.
-Hoorbaar over enige afstand.
-Uniek, niet te verwarren met omgevingsgeluiden.







In het begin weet het konijn absoluut niet wat het geluid van de clicker voor hem kan betekenen. Dat moet hij nog leren. Dat gaat als volgt: U klikt en geeft lekkers, echt meteen na de click lekkers en dit herhaalt u 5 tot 7 keer, dan klikt u en wacht met het lekkers, als het konijn u vragend aan kijkt heeft hij begrepen dat na de click het lekkers hoort te komen. Vaak is het moment waarop ´het kwartje valt´heel zichtbaar.



Sommige konijnen zijn niet echt kapot van voedsel als beloning omdat ze toch al dag en nacht teveel in hun kooi hebben staan. Dat belemmert natuurlijk het leerproces bij de clickertraining. Door juist vlak voor de maaltijden te trainen, kunt u de motivatie tot voer van het konijn verhogen. Ook is het raadzaam de voeding en huisvestiging van het konijn aan te passen als je ermee wil trainen. Voor info kijk in het menu bij verzorging. In plaats van een clicker kan je voor een konijn ook een pen gebruiken het indrukken hiervan geeft voor een konijn genoeg geluid. Het moment van belonen kun je vergelijken met het nemen van een foto: als je een bepaald gedrag wilt fotograferen, druk je niet voor, niet na, maar precies tijdens het gedrag af.



Als het konijn eenmaal begrijpt wat de clicker betekent, kunt u het konijn laten werken voor de click. U gaat zijn gedrag de goede vorm geven: u gaat shapen, dat houdt in dat u ieder gedrag dat het konijn vertoont dat wel wat weg heeft van het gedrag dat u uiteindelijk wilt zien, gaat belonen door te clicken en gelijk erachteraan lekkers te geven. Daarna beloont u iedere beweging die in de juiste richting gaat en uiteindelijk bereikt u het juiste resultaat. Begin met iets dat het konijn makkelijk kan en dat in de aard van zijn natuur ligt om uit zichzelf te doen, bijvoorbeeld springen. Zet een laag hindernisje op en wacht gewoon rustig af, als hij tenslotte uit zichzelf gaat springen, klikt u en geeft lekkers. Als het konijn weet dat hij de click niet zomaar krijgt maar er voor moet gaan springen, gaat u een stapje verder. U kiest een bepaald gedrag en gaat pas clicken als het konijn dat specifieke gedrag laat zien zoals zitten of op de achterpoten gaan staan, het is vrij waarschijnlijk dat het konijn zoiets gaat doen, want hij raakt straks in verwarring en wordt ongeduldig, want hij gaat toch springen en waar blijft nu eindelijk die click ( en natuurlijk het lekkers) hij zal rond kijken en zodra hij doet wat u wilde zien klikt u en beloont het konijn. Dat snapt hij niet. Waarom kreeg hij nu wel die click? Vaak gaat het konijn zich nu afwenden, loopt de andere kant op, hij denkt na. En gaat uitproberen wat u wilt. Wanneer hij weer- nu per ongeluk- het juiste gedrag laat zien, klikt u en geeft u lekkers. Uiteindelijk zal het konijn met behulp van de click heel precies hebben uitgedokterd wat u bedoelt. En het eerste konijnen truckje is geboren.



Om er helemaal zeker van te zijn dat gevraagd gedrag snel en voorspelbaar optreedt, kunt u het beste wisselend belonen. Bij intervalbeloning worden de beloning in een wisselend beloningsschema gebruikt, dus niet meer iedere keer. Dat betekent dat u een op de vijf keer clickt en beloont ,waarbij het konijn niet mag weten of dat nu de tweede of vierde keer zal zijn. Het konijn moet weten dat er absoluut ergens iets gaat komen, maar niet wat de beloning inhoudt en wanneer hij gaat komen. Maar onthoud: de click is een belofte ( je hebt het goed gedaan, dus kom je beloning maar halen) dus geef na een click altijd de primaire beloning, de primaire beloning zelf kan wel wisselen: soms een stukje wortel,appel, wat kant en klaar konijnenvoer,groente, soms weinig, soms veel. Het konijn leert op deze manier dat er leuke dingen gebeuren als u hem iets wilt leren. Hij neemt actief deel aan het leerproces door zelf uit te vinden wat u van hem verwacht (door deze actieve houding leert hij sneller en onthoudt hij beter). Deze manier van leren sluit aan bij hoe een konijn zichzelf gedrag aanleert, namelijk door actief dingen uit te proberen en gedrag dat succes heeft te herhalen. Deze positieve motivatie is er ook wanneer het konijn op vreemd terrein is. De clicker en het belonen met lekkers worden overigens alleen gebruikt om nieuw gedrag aan te leren. Wanneer de het konijn de oefening eenmaal kent, worden het gebruik van de clicker en het belonen met lekkers weer afgebouwd.

Filmpje Luring eerste stap voor Targetstik Training





Luring" betekent locken dus gewoon met iets lekkers stukjes wortel,appel etc. handig is dit om aan te leren in een ballenwerper van de honden. Sowieso is het leuk om zo je konijnen te voeren en de konijnen leren dit heel snel. Je lockt ze ermee en als ze dit een keer kennen is de volgende stap de targetstik geen probleem meer. Ook schilt dit heel veel bukken met de beloning.



Targeting" betekent het aanraken/aanwijzen van een voorwerp. Als voorwerp kun je het beste iets nemen dat opvallend is, iets dat eenvoudig door het dier herkent wordt en dat makkelijk vast te houden is. Bijvoorbeeld een lange stok of zweep met een gekleurd stukje. Zo hoef je niet te bukken en kan je later je konijn in bepaalde posities lokken vooral belangrijk bij de Agility en Konijnendans. Je houdt het gekozen voorwerp in het bereik van het dier. Een dier is nieuwsgierig dus het zal vroeger of later aan het voorwerp ruiken. Zodra dit gebeurt, click je , en geef je een beloning. In het begin kan het nodig zijn dat je al klikt voor een blik op het voorwerp werpen, en dan ernaar reiken, gevolgd door ruiken. Zodra het dier dus ruikt aan het voorwerp, click + beloon. Het dier snapt hier in het begin niets van, raakt het voorwerp nog eens per ongeluk aan..click + beloon. Het is verbazingwekkend te zien hoe snel dieren doorhebben dat het het aanraken/besnuffelen van het voorwerp is, dat hen een click + beloning oplevert. Om te controleren of het dier de oefening werkelijk heeft begrepen, houdt je het voorwerp op een andere plaats, iets verder weg, of legt het zichtbaar neer. Het dier heeft het begrepen, als het zich daadwerkelijk naar het voorwerp begeeft, het aanraakt, en bij het horen van de click terugkeert om de beloning te halen. Onthoudt wel dat het moment van de click op exact hetzelfde moment van het aanraken van het voorwerp moet gebeuren, je TIMING moet dus goed zijn. Je klikt altijd dat wat je wilt versterken. Een click net NA het aanraken van het voorwerp, wanneer het konijn bijvoorbeeld net zijn hoofd naar links afboog, kan door het dier zo opgevat worden dat het denkt dat je vraagt en beloont voor 'hoofd naar links buigen'...dit lijkt heel simplistisch maar zeker wanneer je meer specifieke gedragingen wilt trainen, is deze timing van wezenlijk belang.



Het moment van belonen kun je vergelijken met het nemen van een foto: als je een bepaald gedrag wilt fotograferen, druk je niet voor, niet na, maar precies tijdens het gedrag af.

Filmpje Luring eerste stap voor Targetstik Training Vervolg





ahd